Pages

Saturday, April 23, 2011

MUNAFIK moden : Mayat Mustafa Attartuk tak diterima BUMI ???


Kengkawan sekalian.. tahukah kalian bahawa mayat Mustafa Kamal Attartuk tidak diterima oleh bumi? Berikut adalah sedikit tauladan dari kisah hidupnya. Bukan bertujuan untuk mengaibkan…. Tetapi sebagai Iktibar dan pengajaran.. Sesungguhnya Allah SWT menjadikan kita sebagai hamba dan khalifahNya di muka bumi ini.....bukan untuk menentang agamaNya.

CORETAN SECARA RINGKAS SEJARAH HIDUP MUSTAFA KAMAL ATTARTUK

Mustafa Kamal Atatürk hidup dari tahun 1881 sehingga 10 November 1938. Dia adalah pengasas Republik Turki . Dia merupakan seorang pegawai tentera, pemimpin revolusi, negarawan dan presiden Turki yang pertama..

Selain itu, dia adalah komander tentera yang berjaya dan berkhidmar sebagai panglima tentera semasa Pertempuran Gallipoli iaitu ketika Perang Dunia I. Angkatan tentera pimpinannya berjaya merampas kembali wilayah Anatolia dan Palestin

Ketika itu Empayar Ottoman / Uthmaniyah sedang cuba dimusnahkan oleh Tentera Bersekutu. Mujurlah Mustafa Kamal telah memimpin pergerakan kebangsaan Turki menghadapi Perang Kemerdekaan Turki. Dia juga telah memindahkan ibu negara Turki dari Istanbul ke Angora yang kini dikenali sebagai Ankara.

Mustafa Kamal telah membentuk semula aspek kehidupan rakyat Turki agar sesuai dengan tuntutan semasa yang kemudian dipangil ideologi Kemalist. Ideologi ini bertujuan menyediakan Turki ke arah negara moden, demokratik dan negara sekular , positif dan bertindak rasional.

Dia memerintah Turki bermula dari tahun 1918 sehingga 1934. Dia yang merupakan seorang negarawan yang berkebolehan dalam bidang politik telah memperkenalkan sistem politik sekularisme, dan dia ‘berjaya’ meruntuhkan empayar Turki Uthmaniyyah. Mustafa Kamal Ataturk meninggal dunia pada tahun 1938 dan rentetan kisah kezalimannya menyebabkan azab yang cukup berat diberikan ALLAH ‘ cash ‘ sebelum dia mati.


KEZALIMAN BERMULA...

Kadang-kadang orang yang jahil menampakkan kejahilan mereka dengan menyerang orang alim...menyerang hukum Allah….berhujah memenangkan logik akal daripada memenangkan dalil naqli....mengasingkan agama dengan urusan-urusan keduniaan… membuang peranan agama dalam arus kemajuan.

Begitulah yang dilakukan oleh Kamal Attartuk dan begitulah sikap manusia sesetengahnya di muka bumi ini. Terlalu egois.. macam dunia ini mereka yang punya….Semoga kisah manusia bernama Kamal Attartuk ini menjadi I’tibar dan pengajaran berguna kepada kita semua….

APA YANG TELAH DIA LAKUKAN ???

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt.

2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tali leher dan topi (sesuai dengan kehendak barat).

3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Dia sendiri pernah menari dengan seorang wanita di satu parti umum yang pertama di Ankara.

4. Dia pernah menegaskan bahawa "negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden."

5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.

6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.

7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Namun bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.

8. Mengambil arkitek- arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki. Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya di seluruh bandar Turki.

9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.

10. Agama Islam juga dihapuskan sebagai Agama Rasmi negara.

11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan.

12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.

13. Menukarkan Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.

14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.

15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.

16. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara Islam.

17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.

18. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti firaun. Berlaku peristiwa apabila salah seorang askarnya ditanya "siapa tuhan dan di mana tuhan tinggal?" oleh kerana takut, askar tersebut menjawab 'Kamal Atartuk adalah tuhan" beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.


Akibat kebiadabannya terhadap ALLAH dan umat Islam tersebut, ketika saat kematiannya, telah didatangkan beberapa penyakit oleh Allah SWT kepadanya sehingga dia rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaan dan azab yang Allah berikan di dunia. Antaranya ialah:

1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki dimana beliau merasa gatal-gatal seluruh badan.

2. Sakit jantung.

3. Penyakit darah tinggi.

4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24 jam. Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletakkan ketulan-ketulan ais di dalam selimut untuk menyejukkan beliau. Maha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang. Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, menteri-menteri yang bertanggungjawab telah membawanya ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan dia akan merasa sejuk. Allah itu Maha Besar, panasnya tak jugak hilang !!!

Pada 26 September 1938, Attartuk pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedar selepas itu tetapi dia telah hilang ingatan. Pada 9 November 1938, dia pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia. Sewaktu dia meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayatnya. Mayatnya diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuanya datang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya.

Tidak cukup dengan itu, Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bila mayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya (tak dapat nak bayangkan bagaimana tanah tidak menerimanya). Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke dalam muzium yang diberi nama EtnaGrafi (kalau tak silap catatan) selama 15 tahun sehingga tahun 1953.

Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanam semula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya. Setelah puas berikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit dan ditanam dalam satu binaan marmar yang beratnya 44 tan. Berikut adalah marmar yang menempatkan mayat Attartuk....Mayatnya ditanam di celah-celah batu marmar. Apa yang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telah mengatakan bahawa :

" Jangan kata bumi Turki tak menerima jasadnya,malah seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk!!! ".....Na’uzubillahiminzalik....!!! Mintak jauh....

Smoga kita semua dijauhkan azab ALLAH....
Wallahu'allam

2 comments:

  1. kita butuh khalifah

    ReplyDelete
  2. Yap...kita semua adalah Khalifah di muka bumi...

    ReplyDelete